KNX reprezintă un sistem de control creat pentru a permite dispozitivelor de la producători diferiți să funcționeze perfect împreună. Cum? Sistemul se bazează pe un cablu bus standardizat cu un limbaj comun.
Prin KNX se pot controla diverse zone ale unei clădiri inteligente precum: iluminatul, încălzirea, ventilația, jaluzelele, sistemul de interfonie, cel audio și chiar și sistemul video.
Datorită standardului KNX nu mai există problema dispozitivelor izolate sau sistemelor incapabile să comunice între ele. Înseamnă de asemenea că toate funcțiile de control al unei clădiri inteligente pot fi gestionate cu ajutorul unui sistem central fără să fie nevoie de centre suplimentare de control.
KNX poate fi instalat atât în clădiri în faza de construcție, cât și în clădiri finalizate, în clădiri rezidențiale sau comerciale. Datorită capacității sale de a comunica cu alte sisteme, KNX este utilizat adesea ca bază de conectare a sistemelor proprietare de control standardizate precum: DALI, BACnet, Modbus.
Beneficii:
- este simplu de utilizat;
- este flexibil;
- conectează dispozitive de la diverși producători;
- comunică cu alte sisteme de control;
- facilitează controlul total al clădirii;
- are costuri mici de operare;
- economisește timp
KNX a fost dezvoltat în 1990 după ce integratorii au observat că incapacitatea sistemelor de control de a comunica între ele îi costă foarte mult și le consumă mult timp. De atunci a devenit standardul mondial de control al clădirilor inteligente cu peste 400 de producători, aproape 50000 de parteneri și aproape 400 de centre de pregătire în toată lumea.
Principiul de funcționare a unei instalații KNX este destul de simplu: o colecție de dispozitive care dețin fiecare câte o logică locală comunică între ele prin intermediul unor telegrame definite de standardul KNX, aceste telegrame fiind transmise prin fir sau chiar prin radio. Unele dispozitive au rol de senzori (de exemplu o serie de butoane pe perete pe post de întrerupătoare sau o stație meteo pe acoperiş), iar altele au rol de execuție (de exemplu o serie de comutatoare care aprind sau sting efectiv un bec). (sursa giraromania.wordpress.com)